Sollicitatiealfabet - L

Leeftijd

Vraag het een wijnhandelaar en die zal zeggen: “hoe ouder hoe beter”. De fruithandelaar zegt: “vroeg rijp, vroeg rot”.  Het ligt er dus maar aan wie je het vraagt. In alle CV-trainingen die ik geef, zetten de deelnemers dit onderwerp (hoog) op de agenda. Moet je leeftijd er nou wel op of juist niet.

Is het de A van afwijzing, of is het de K van kans… Deze keer in het sollicitatiealfabet: de L van Leeftijd.

op het cv… ja of nee?

“Ik zet het er niet op, want als ze die zien, kan ik het gelijk schudden”. “Ze vinden me te oud voor deze functie; ik solliciteer niet eens meer”. “Natuurlijk zet ik het er op. Ze nemen me maar zoals ik ben”.

Vroeger stond de opening van het Cv vol met persoonlijke gegevens. Naam, adres, postcode, geboortedatum , geboorteplaats, rijbewijs, geloofsovertuiging, kinderen, nationaliteit. Dat vulde bij sommigen al bijna een halve pagina. Zo hoorde het immers.

Die tijd is geweest. Ik geloof sowieso niet in de CV-etiquette die je ziet als je internet er op nazoekt. Google weet veel, maar het hoeft niet altijd waar te zijn. Moet er iets op? Is er iets wat er echt niet op mag?  Jij bepaalt wat je laat zien, jij bepaalt wat je er wel en niet op zet.

Je CV is immers van jou, toch? Het gaat over wie jij bent, wat jij meebrengt en waar jij naar toe wilt. En jij bent ook degene die er over aan tafel gaat met je mogelijk nieuwe werkgever.

Terug naar de leeftijd

Ook die hoef je er niet op te zetten als je dat niet wilt. Verbergen is een stuk lastiger: uit je opleidingsverleden en werkervaring kan ik echt wel opmaken of je een dertiger bent of een vijftiger.

Soms denk ik weleens bij een CV zonder geboortedatum: ‘die zal wel oud zijn’. En als je dan gaat rekenen, wordt dat bevestigd. Precies het omgekeerde effect van wat je met weglaten had bedoeld.

Maar is je leeftijd vermelden nou zo erg? Nee, natuurlijk niet. Als je maar wel je ervaring laat zien. Niet alleen wat, maar vooral hoe je hebt gedaan. Wat jou jou maakt, wat jij anders doet dan collega’s met dezelfde baan en tot welk resultaat dat leidt. Voor jou, je afdeling, organisatie en/of klanten. Dat je dat niet een korte periode doet, maar dat je die meerwaarde altijd brengt, waar, hoe en onder welke omstandigheden je ook werkt.

Dan zet je de L van leeftijd om in de K van kracht.

En nog iets: als die organisatie jou met al je ervaring en meerwaarde niet wil spreken alleen omdat je in een bepaald jaar bent geboren…. Vraag je eens af of jij dan wel voor die club en die cultuur wilt werken. Je bent oud en wijs genoeg om een keuze te maken die echt bij je past.

Hoe kijk jij tegen ‘leeftijd’ op het CV aan?

Groeten,

Vincent

Het sollicitatie alfabet wordt gevormd door zesentwintig blogs; elke twee weken één zodat aan het eind van het jaar alle letters voorbij zijn gekomen. Elke letter staat voor een activiteit, aspect of aanname die samenhangt met jouw sollicitatie, of met de loopbaanontwikkeling van jouw medewerkers.

www.zichtopinzicht.nl/sollicitatiealfabet

Vond je dit artikel waardevol? Ik vind het leuk als je me dat laat weten door middel van een reactie. En om elkaar te versterken, mag je me uiteraard altijd een uitnodiging sturen om te linken ;-)

Vincent Kuyvenhoven, van Zicht op Inzicht, maakt werk van je sollicitatie, CV, netwerk en LinkedIn door middel van workshops, trainingen (ook online) en persoonlijke begeleiding aan werkzoekenden en organisaties die hun personeel willen ondersteunen bij het vinden van een passende baan.

#solliciteren #cv #curriculumvitae #netwerken #linkedin #sollicitatiealfabet