sollicitatiealfabet - jij

Bij solliciteren gaat het om jou

Jij

  1. Ik vind het moeilijk om iets over mezelf te zeggen
  2. Ik hou er niet van mezelf te verkopen
  3. Ik ben gewoon bescheiden

Het is niet dat ik het in een lijstje bijhoud tijdens mijn gesprekken met werkzoekenden, maar ik denk wel dat dit een representatieve Top 3 is van uitspraken die gedaan worden.

Vaak gevolgd door een ”Sorry, ik ben er niet zo goed in”, “Ik heb nog nooit echt hoeven te solliciteren, het kwam gewoon vanzelf”, of “een andere baan binnen de eigen organisatie ging allemaal veel makkelijker”.

‘echt’ solliciteren

Als ik vraag wat dat eigenlijk is; ‘echt’ solliciteren, hoor ik vaak dat je dan moet vertellen dat je ergens goed in bent, of misschien wel de beste. Dat je cv er heel mooi uit moet zien en er in één keer uitspringt. Dat je heel actief bent met netwerken enzo… En ja; dat is best moeilijk als je daar allemaal aan moet voldoen. Ik zeg ook niet dat het makkelijk is. Zeker niet als je de belangrijkste stap overslaat.

Solliciteren gaat over jou. Dat geldt zowel voor studenten die een stageplaats zoeken, als voor mensen die een paar jaar werkervaring hebben, als voor werkzoekenden die de laatste twintig of dertig jaar de op het oog mooiste en hoogste banen hebben gehad.

anders

Gelukkig weet je heel veel over jezelf. Er is niemand die zoveel over jou weet als jijzelf. Het kan best lastig zijn om daar over te vertellen, zeker als je denkt dat je jezelf heel erg moet verkopen, zeker als je bescheiden van aard bent.

Maar ik vraag je ook niet om te roepen dat je de beste bent. Waar ik naar zoek, is dat je me vertelt wie je bent, wat je kunt, wat je wilt en wat jij anders doet dan jouw collega’s met dezelfde baan. Dat is ook wat een werkgever in jou zoekt: wie komt er bij me werken, hoe lost hij of zij mijn probleem op en waarin onderscheidt hij of zij zich van anderen.

En wees eerlijk: jij bent ook anders dan Henk, anders dan Rachida, anders dan Robin, anders dan….

onderscheid

Misschien hebben jullie formeel dezelfde functie met dezelfde taken en dezelfde verantwoordelijkheden. Maar de een richt zich op aantallen, de ander op kwaliteit, weer iemand anders zorgt dat er afspraken worden gemaakt met de omliggende afdelingen. De een is communicatief sterk, de ander is beter met cijfers. De een is altijd stipt op tijd, de ander heel flexibel. Vragen collega’s jou om hulp bij een specifiek onderwerp of probleem? Trek je graag iets naar je toe omdat je het leuk vindt en je er in thuis voelt? Is er ook iets wat je liever aan een ander overlaat? Denk er eens rustig over na.

Is het een beter dan het ander? Nee, dat denk ik niet. Wel anders. En dat is heel fijn. Dat is precies wat ik van jou en over jou wil weten.

Solliciteren gaat over onderscheid. Maar het gaat vooral over jou. En je cv, lay-out, brief en LinkedIn profiel? Dat is -daarna-  slechts vorm.

Groeten,

Vincent

Het sollicitatie alfabet wordt gevormd door zesentwintig blogs; elke twee weken één zodat aan het eind van het jaar alle letters voorbij zijn gekomen. Elke letter staat voor een activiteit, aspect of aanname die samenhangt met jouw sollicitatie, of met de loopbaanontwikkeling van jouw medewerkers.

www.zichtopinzicht.nl/sollicitatiealfabet

Vond je dit artikel waardevol? Ik vind het leuk als je me dat laat weten door middel van een reactie. En om elkaar te versterken, mag je me uiteraard altijd een uitnodiging sturen om te linken ;-)

Vincent Kuyvenhoven, van Zicht op Inzicht, maakt werk van je sollicitatie, CV, netwerk en LinkedIn door middel van workshops, trainingen (ook online) en persoonlijke begeleiding aan werkzoekenden en organisaties die hun personeel willen ondersteunen bij het vinden van een passende baan.

#solliciteren #cv #curriculumvitae #netwerken #linkedin #sollicitatiealfabet