Quintus

Toen ik een jaar of 7 was, meldde ik me bij de voetbalclub op een paar honderd meter van ons huis. In ons gezin -misschien zelfs wel in de hele familie- stond sport niet echt bovenaan de lijstjes met hobby’s. Ik droomde niet van volle stadions en winnende doelpunten, maar vond voetballen gewoon heel leuk. Of ik er talent voor had is een tweede; je hebt mijn naam in elk geval nooit in de opstelling van het Nederlands Elftal zien staan…

De voetbalclub heette Quintus. En aangezien woorden met een Q niet ruim voorradig zijn, vond ik dit een mooie optie voor het sollicitatiealfabet. De H van Hobby’s had ook gekund, want daar gaat het over.

Je hoeft niet te solliciteren om jouw hobby te kiezen. Als je het leuk vind en je hebt er zin in, zoek je een club, meld je je aan en dan ‘zit je er op’; voetballen, zingen, pianospelen, bridgen, noem maar op. Of je doet het gewoon helemaal zelf; wandelen, lezen, puzzelen, fietsen.

Je doet het omdat je het leuk vindt, je word er misschien wel goed in, je kunt er je talenten in kwijt of ze juist ontdekken en ontwikkelen. Heerlijk.

Is dat allemaal wel nodig?

Ik zie hobby’s ook vaak terugkomen in cv’s. En evenzo vaak krijg ik de vraag of dat nou allemaal wel zo nodig is en of het wel nut heeft.

Het eenvoudige antwoord is dat je dat zelf mag bepalen. In een van mijn trainingen zaten twee vrouwen tegenover elkaar die allebei hardlopen als hobby hadden. De één zette het er wel op, want dan kon de lezer goed zien dat ze een doorzetter was. De ander zette het er niet op, want dan zou de lezer vast en zeker denken dat ze vaak blessures had en zich ziek zou melden.

Voor beide opties is iets te zeggen. Ben je bang dat het verkeerd wordt uitgelegd? Dan zet je het er niet op. Of je formuleert het zo dat je juist wel je kwaliteiten benadrukt. Voeg dan alsjeblieft toe welke vaardigheden je op welke manier inzet, als dat relevant is voor wat je over jezelf wilt vertellen.

Biljarten

Zo begeleidde ik eens een man die biljarten als hobby had. Dat was ook het enige dat hij had opgeschreven: biljarten. Toen ik er naar vroeg, gingen zijn ogen twinkelen. Ja, hij vond het spelletje leuk. Maar inmiddels besteedde hij heel veel tijd aan de club. De ledenaantallen waren de laatste jaren gedaald en de club was daardoor in financieel zwaar weer gekomen. Hem was gevraagd eens mee te denken over hoe ze met die situatie om konden gaan.

Hij is met leden en bestuur in gesprek gegaan, heeft achterhaald wat de sterke en zwakke punten van de club en de behoeften van de leden waren. Vervolgens heeft hij een pilot opgezet en dat werkte. De club kreeg nieuwe leden, een sponsor diende zich aan en hij bouwde verder aan de samenhang. De Nederlandse Biljartbond pikte de pilot op en rolde die uit over het hele land, waarbij hij aanspreekpunt bleef.

Het leuke hiervan is dat hij op zijn werk bij een grote bank ongeveer hetzelfde doet: hij maakt complexe materie overzichtelijk, stemt met medewerkers behoeften af en zet projecten op om innovatie te stimuleren.

Is dat hetzelfde? Nee.

Is het vergelijkbaar? Absoluut!

Hij laat zien dat het niet uitmaakt waar hij komt, wat voor functie hij heeft, of wat de omstandigheden ook zijn; zijn specifieke vaardigheden komen naar boven.

Je lezer pikt dat bewust of onbewust op: “Dat wat hij op het werk laat zien, laat hij ook buiten het werk zien. Die vaardigheden, kwaliteiten, die drive en persoonlijkheid neemt hij dus altijd mee. Ook als hij bij mij komt werken”

Wat laat jij zien?

Wat ik liet zien met mijn liefde voor het voetballen? Samenwerken, discipline, kansen creëren, kansen zien, doelgericht zijn, alle ballen in de lucht houden, plezier, enthousiasmeren, coachen.

Ook in jouw hobby, vrijwilligerswerk, bestuursfunctie of nevenactiviteit laat jij zien wie je bent.

Wat is voor jou relevant om te vertellen wie je bent, waar je voor staat, wat je meerwaarde is en waar je naartoe wilt? Wat (en vooral HOE) deed of doe jij het bij jouw Quintus?

Vertel het!

Groeten,

Vincent

Het sollicitatie alfabet wordt gevormd door zesentwintig blogs; elke twee weken één zodat aan het eind van het jaar alle letters voorbij zijn gekomen. Elke letter staat voor een activiteit, aspect of aanname die samenhangt met jouw sollicitatie, of met de loopbaanontwikkeling van jouw medewerkers.

www.zichtopinzicht.nl/sollicitatiealfabet

Vond je dit artikel waardevol? Ik vind het leuk als je me dat laat weten door middel van een reactie. En om elkaar te versterken, mag je me uiteraard altijd een uitnodiging sturen om te linken ;-)

De volgorde van de letters bepaal jij. Dus heb je met betrekking tot solliciteren een onderwerp, activiteit of letter waar jij over wilt lezen? Laat het me weten , dan maak ik er werk van!

Vincent Kuyvenhoven, van Zicht op Inzicht, maakt werk van je sollicitatie, CV, netwerk en LinkedIn door middel van workshops, trainingen (ook online) en persoonlijke begeleiding aan werkzoekenden en organisaties die hun personeel willen ondersteunen bij het vinden van een passende baan.

Daarnaast is hij gecertificeerd MapsTell Guide en Coach waarmee je op een eenvoudige en interactieve manier inzicht in jouw gedrag en je manier van communiceren krijgt. Je leert jezelf daardoor (nog) beter kennen en anderen echt begrijpen!

#solliciteren #cv #curriculumvitae #netwerken #linkedin #sollicitatiealfabet