Sollicitatiealfabet - T

Toekomst

“Vertel eens. Hoe ging dat vroeger; solliciteren….?

Toen ik van school kwam -en dan hebben we het wel over het eind van de vorige eeuw- zag dat er ongeveer zo uit: ik knipte in het weekend de advertenties uit de dikke zaterdagkrant en fietste daar op maandag mee naar de bibliotheek. Daar schreef (soms nog met pen) ik in alle rust mijn brieven en kopieerde ik mijn cv om daar achter te nieten. Brief en cv gingen in een enveloppe en dan maar wachten tot er post terugkwam.

Dat wachten bestaat nog steeds. De rest is allemaal veranderd.

terugblik op vroeger

Het cv, dat was een document waar je naam, adres, woonplaats, geboorteplaats, geboortedatum, rijbewijs, geloofsovertuiging, burgerlijke staat en schoenmaat op stonden. (Nou ja, schoenmaat natuurlijk niet, maar de personalia waren erg uitgebreid, soms wel een half A4-tje).

Daar onder stond dan je opleiding en daar dan weer onder je werkervaring. Hoewel werkervaring een groot woord is: er stond vooral hoe je functie heette, bij welke organisatie je werkte en vaak knipte en plakte men het takenpakket uit de functieomschrijving die je had gekregen toen je daar startte.

Het was in elk geval een overzicht van wat je had gedaan, een terugblik op vroeger.

Waar zat dan het onderscheid ten opzicht van anderen? In de brief? Vaak kwam dat pas echt aan de orde tijdens het eventuele sollicitatiegesprek. Ook dat is anders. Het onderscheid, jouw meerwaarde, hoort echt al in je cv. Zo niet, dan kom je namelijk niet eens op gesprek.

(En je brief dan? Die wordt steeds minder gelezen. Vroeger zagen we ‘m direct als we de enveloppe openmaakten, maar nu krijgen we altijd twee documentjes: een brief en een cv. We openen bijna altijd eerst het cv. Als daarin staat wat ik zoek, hoef ik je brief niet meer te lezen. Als in je cv niet staat wat ik zoek, hoef ik je brief ook niet meer te lezen.)

je bent de oplossing voor de toekomst

Het is dus zaak om in je cv jouw absolute meerwaarde die de werkgever zoekt, te beschrijven. En wat is dat dan? Eigenlijk zoekt de werkgever in jouw cv altijd de oplossing van zijn of haar probleem.

En nu komt het: die oplossing ligt in de toekomst. Het is aan jou om te laten zien dat en hoe jij er voor zorgt dat jullie samen de komende 3 maanden, 2 jaar of 7 jaar die oplossing gestalte gaan geven.

Je geeft je lezer dus een blik op de toekomst.

‘Leuk’ wat je hebt gedaan, maar het is vooral belangrijk welke relevante ervaring, kennis, kwaliteiten en vaardigheden je daarvan meeneemt naar jullie gezamenlijke toekomst waarin je het probleem van de werkgever oplost.

Groeten, Vincent

Het sollicitatie alfabet wordt gevormd door zesentwintig blogs; elke twee weken één zodat aan het eind van het jaar alle letters voorbij zijn gekomen. Elke letter staat voor een activiteit, aspect of aanname die samenhangt met jouw sollicitatie, of met de loopbaanontwikkeling van jouw medewerkers.

www.zichtopinzicht.nl/sollicitatiealfabet

Vond je dit artikel waardevol? Ik vind het leuk als je me dat laat weten door middel van een reactie. En om elkaar te versterken, mag je me uiteraard altijd een uitnodiging sturen om te linken ;-)

Vincent Kuyvenhoven, van Zicht op Inzicht, maakt werk van je sollicitatie, CV, netwerk en LinkedIn door middel van workshops, trainingen (ook online) en persoonlijke begeleiding aan werkzoekenden en organisaties die hun personeel willen ondersteunen bij het vinden van een passende baan.

#solliciteren #cv #curriculumvitae #netwerken #linkedin #sollicitatiealfabet