Sollicitatiealfabet - AWie A zegt….

De koe bij de horens vatten.

Het ijzer smeden als het heet is.

De kroon op het werk zetten.

spreekwoordenboekje

Ik had vroeger een spreekwoordenboekje. Daarin stond uitgelegd waar het spreekwoord vandaan komt en wat het betekent. Er stonden mooie plaatjes bij en het sprak me enorm aan. We gebruiken spreekwoorden, gezegdes en uitdrukkingen al honderden jaren met elkaar. Omdat we snappen wat we er mee bedoelen, vaak omdat het mooier klinkt, krachtiger is en extra nadruk legt op dat wat we bedoelen.

Zo ook de uitdrukking  ‘Wie A zegt….’.

Je kunt ‘m vast aanvullen.

Bij de trainingen, workshops en individuele begeleidingstrajecten komt deze ook vaak voorbij. Mensen (organisaties trouwens ook) willen of moeten iets anders gaan doen. Op zoek naar een nieuwe baan. Omdat ze het willen of omdat het moet, na reorganisatie, bij boventalligheid of na ontslag.

eerste stap

En die eerste stap lukt nog wel: zeggen dat je het wilt. Maar dan: wat wil je dan precies? En waarom wil je het eigenlijk? Wat moet je daarvoor doen of laten? En hoe ga je dat aanpakken? Solliciteren kan een ingewikkeld en tijdrovend proces zijn.

Niet iedereen weet even goed wat-ie kan en wil, niet iedereen is even gefocust om de verandering tot stand te brengen. Niet iedereen weet even goed hoe dat zou moeten. Als je op dat punt stil gaat staan, staat ook de verandering stil. Want helaas geldt voor lang niet iedereen dat ‘het’ maar automatisch naar je toe komt. Je moet er echt zelf iets voor doen.

Wie A zegt, moet ook B zeggen.

In welk tempo je dat doet, is aan jou.

doen

Ik ga het ook doen. Na deze A van vandaag volgen alle andere letters van het alfabet. Elke twee weken één letter, zodat aan het eind van het jaar alle letters voorbij zijn gekomen. En elke letter staat voor een activiteit, aspect of aanname die samenhangt met solliciteren.

De volgorde van de letters bepaal jij. Dus heb je met betrekking tot solliciteren een onderwerp, activiteit of letter waar jij over wilt lezen? Laat het me weten , dan maak ik er werk van!

Groeten, Vincent

Het sollicitatie alfabet wordt gevormd door zesentwintig blogs; elke twee weken één zodat aan het eind van het jaar alle letters voorbij zijn gekomen. Elke letter staat voor een activiteit, aspect of aanname die samenhangt met jouw sollicitatie, of met de loopbaanontwikkeling van jouw medewerkers.

www.zichtopinzicht.nl/sollicitatiealfabet

Vond je dit artikel waardevol? Ik vind het leuk als je me dat laat weten door middel van een reactie. En om elkaar te versterken, mag je me uiteraard altijd een uitnodiging sturen om te linken ;-)

Vincent Kuyvenhoven, van Zicht op Inzicht, maakt werk van je sollicitatie, CV, netwerk en LinkedIn door middel van workshops, trainingen (ook online) en persoonlijke begeleiding aan werkzoekenden en organisaties die hun personeel willen ondersteunen bij het vinden van een passende baan.

#solliciteren #cv #curriculumvitae #netwerken #linkedin #sollicitatiealfabet