Workshop MapsTell Young Talent

Voor jongeren van 10 tot 17 jaar

Eindelijk: de Wereld van Verschil komt naar het onderwijs! Speciaal voor jongeren van 10 tot 17 jaar is de Wereld van Verschil omgetoverd tot een kleurrijk, eenvoudig en begrijpelijk landschap.

De wereldkaart, waarin honderden metaforen en woordgrapjes zijn verwerkt, neemt jongeren op een speelse, interactieve en veilige manier mee in relevante en actuele thema’s rondom gedrag, persoonlijke ontwikkeling en burgerschap. De reis leidt tot zelfinzicht en wederzijds begrip.

Verschillen ontdekken

De Wereld van Verschil YoungTalent prikkelt de fantasie en biedt een veilige leeromgeving waarin jongeren zich kunnen ontwikkelen in hun sociale vaardigheden, het empathisch vermogen, het nemen van verantwoordelijkheid en samenwerken met anderen. Waarbij altijd centraal staat: er is geen goed of fout in de Wereld van Verschil. We plaatsen jongeren niet in hokjes, maar laten hen zelf ontdekken hoe mensen van elkaar verschillen, hoe ieder mens uniek is en hoe ontzettend leuk dat is.

Meer begrip en nieuwe kansen

De Young Talent kaart is overzichtelijk en grappig. Op de vloermat van 2,5 x 3,5 meter gaan de leerlingen en studenten aan de slag en vinden ze hun eigen plekje. Ze ontdekken gaandeweg waarom ze zich op hun eigen manier gedragen en vertellen dat hopelijk ook aan elkaar. Zo leren ze de kaart, zichzelf en anderen steeds beter kennen. En dat geeft meer begrip voor elkaars gedrag en prachtige, nieuwe kansen in de klas. Op weg naar een begripvolle wereld!

MapsTell Young Talent

Programma:

Start

Het vraagt veel aandacht om op sociaal en emotioneel vlak bezig te zijn in de klas. Daarom is het erg belangrijk om deze les samen met de leerkracht te doen. Een voorgesprek om elkaar te leren kennen is daarbij onmisbaar.

Eerste bijeenkomst (1 – 1,5 uur)

We maken kennis met elkaar en met de Young Talent kaart. Iedereen zoekt een stad, rivier, dorp, zee of symbool waar hij of zij zich thuisvoelt. Na een toelichting en oefening over hoe mensen waarnemen, gaan we in groepjes op reis over de kaart. De leerlingen ervaren de vier gebieden ‘Zorgvuldig’, ‘Kalm’, ‘Krachtig’ en ‘Inspirerend’ en vertellen elkaar daarover. Met behulp van voorbeelden van gedrag van de trainer en de leerlingen zelf ontdekken we hoe mensen, zowel op een goede als op een slechte dag, van elkaar kunnen verschillen en hoe leuk dat is!

Tweede bijeenkomst (optioneel; 1 – 1,5 uur)

De leerling maakt een mindmap over zijn of haar gedrag door een aantal vragen te beantwoorden. In tweetallen zoeken zij daarna op de vloermat naar herkenning en naar overeenkomsten en verschillen tussen hun mindmaps. Kunnen ze elkaar aanvullen als ze samenwerken, of van elkaar leren? Daarna bespreken we hoe gedrag in een groep anders kan zijn dan wanneer je alleen bent. De Young Talent vloermat helpt je om je eigen gedrag en dat van anderen te zien in verschillende situaties, te zien wat het verschil is en welke kracht je in kunt zetten als je ander gedrag wilt laten zien.

MapsTell Young Talent

MapsTell Young Talent